Főzés közben megismerkedtem az energetikai tanúsítványokkal

A konyhában mindig a rádiót szoktam hallgatni, miközben sütök vagy főzök. Ez így van már évtizedek óta, nem is tudom pontosan, mikor szoktam rá. Szeretem, ha zenét játszanak, de a kedvenceim mégis a beszélgetős műsorok. Rengeteg receptem van, amiket rádióműsorokból szedtem össze. Mindig szoktak gyors vacsora ötleteket javasolni, vagy felhívnak egy dietetikust, aki szezonális hozzávalókból ajánl hétvégi menüt. Főzés közben mindig kikapcsolnak az ilyen műsorok, mert nem kell rájuk nagyon koncentrálni, mégis szórakoztatnak és nem unom halálra magam, miközben megpucolok egy kiló krumplit.

A mai rádióműsor tartalma újdonság volt nekem

Ezek után talán nem olyan meglepő, hogy szombat délelőtt is a rádiót hallgattam főzés közben. A lakásvásárlásról folyt a szó, ami engem személy szerint nem érint, de nem váltottam át másik csatornára, mert érdekelt a téma. Ki tudja, hátha egyszer hasznát fogom venni a megszerzett tudásnak. Éppen a húst raktam be a sütőbe, amikor megütötte a fülemet az energetikai tanúsítvány szószerkezet. Éltem már egy pár évet, de még sosem hallottam róla, úgyhogy hegyezni kezdtem a fülemet, hogy mégis mi a fene az az energetikai tanúsítvány és hogy kapcsolódik a lakásvásárláshoz.

Mivel az egyik műsorvezető sem hallott még soha ilyesmiről, részletesen elmagyarázta egy ingatlaniroda munkatársa, hogy pontosan miről is van szó. Az energetikai tanúsítvány lényegében egy szakértői vélemény, hogy mennyi energiába került fenntartani az adott ingatlant. Kiállítása során az ingatlan hőszigetelésének mértékét, a fűtésrendszer korszerűségét, a nyílászárók állapotát és a vízmelegítésre használt berendezések korszerűségét veszik figyelembe. Ezek nem feltétlenül látszanak elsőre, de azért a vevőt vagy potenciális vevőt elvileg nem érheti nagy meglepetés, hiszen az lakás egészének az állapotát figyelembe véve sejthető, hogy nagyjából mennyi pénzbe kerül kifizetni a számlákat egy hónapban.

Mint kiderült, nekünk is van energetikai tanúsítványunk

Érdekesnek hangzott a téma és elgondolkoztam, hogy milyen gyorsan változik a világ. Az utóbbi években vezették be, hogy csak energetikai tanúsítvánnyal rendelkező házat vagy lakást lehet eladni, úgyhogy annyira nem csoda, hogy lemaradtam róla. Véget ért a műsor, közben az ebéd is kész lett, úgyhogy az asztal mellett kérdeztem meg a férjemet, hogy ő hallott-e már az energetikai tanúsítványokról. Mint kiderült, neki egyáltalán nem újdonság ez a téma, sőt, a mi házunknak is van energetikai tanúsítványa, bár már nem érvényes. Elmagyarázta nekem, hogy 10 évig érvényes egy ilyen tanúsítvány, de nem csak a tíz év leteltével veszíti el az érvényességét, hanem abban az esetben is, ha az ingatlanban nagyobb felújítást vagy korszerűsítést végeznek. A mi házunk energetikai tanúsítványa akkor vesztette el az érvényességét, amikor a szigetelést felújította a férjem és a nyílászárókat is kicseréltette, úgyhogy már kevesebb energia is elég a ház fenntartásához, mint amennyi a tanúsítványon le van írva.

Az energetikai tanúsítvány készülésének menete

Már csak arra voltam kíváncsi, hogy hogyan készül egy ilyen tanúsítvány, hiszen a szakemberek honnan tudnák, hogy nekem milyen állapotban vannak itthon a vízmelegítésre használt eszközeim? Erre a kérdésemre csak nagyjából tudott válaszolni a férjem, úgyhogy ebéd után utána is néztem az interneten. Az első lépés mindig az igénylés, amit meg lehet tenni az interneten keresztül, de akár telefonon is. A telefonálást nem lehet elkerülni (antiszociális emberek hátrányban), mert miután feldolgozták az igénylésünket, a szakemberek megkeresnek bennünket telefonon és egy rövid egyeztetés után a területileg illetékes kollégához továbbítják az igényünket. A személyes helyszíni felmérés alapján fog kiállításra kerülni az energetikai tanúsítvány, de segíthetjük a szakember munkáját, ha előkészítjük a szükséges papírokat a felmérés időpontjára. Nagyon gyorsan elkészül egy ilyen tanúsítvány, akár már 12 óra elteltével kézhez tudjuk kapni. Egy energetikai tanúsítvány ára nem ver a földhöz senkit, mert 30.000 Ft alatti összeget kell fizetni még a nagyobb családi házak esetében is. Nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen téma ennyire érdekelni tud, pedig nem bántam meg, hogy meghallgattam ezt a rádióműsort. Ráadásként pedig a főzés közben még valami újat is tanultam.