Napelem rendszerrel lett teljes az életünk

Nagyon szeretek főzni és ezért gyakran van nálunk hétvégén családi ebéd vagy csak szimplán egy-egy vacsora a barátokkal. Szeretek új recepteket kipróbálni, és szerencsére idáig mindig jól sült el a dolog.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk a férjemmel, hogy pár évvel ezelőtt sikerült egy kertes házat megvásárolnunk. Nem olyan hatalmas, de pont elég akár négy főnek is. Igaz, még csak ketten vagyunk, de direkt úgy keresgéltünk, hogy a későbbiekben is elég legyen a hely mindannyiunk számára.

Tavaly, 2019-ben rájöttünk, hogy ugyan mindent szépen és igényesen felújítottunk, egy dolog még mindig van, ami ha nem is állandóan, de azért piszkálta a csőrünk. Ha már saját házunk van és nem panelban vagy társasházban lakunk, a környezettudatosságra és a költségek csökkentésére is gondolnunk kell.

Szóba jött egy vacsora alkalmával, hogy napelem rendszert kellene csináltatnunk. Persze erre mi is gondoltunk már egy ideje, de nem nagyon jártunk utána a dolgoknak, mert még anélkül is úgy éreztük, hogy nem rendelkezünk elég tőkével ahhoz, hogy befektessünk rá. Egy barátunk mesélte még akkor, hogy a napelem rendszer árak 2019 évében is már eléggé lecsökkentek az elmúlt évekhez képest és hogy tényleg megérné megcsináltatnunk. Gondoltam magamban, ennek most már illő lenne utána nézni, tekintve, hogy még ha sokba is kerül, vagyis egyszerre sokat kell rá áldozni, néhány év alatt akkor is megtérülne és tegyük fel, ha a gyerekeink megöröklik a házunkat, akkor nekik is nagyon jó lesz, hogy már van rajta napelem.

Másnap, emlékszem rá, reggeli után az volt az első dolga a férjemnek, hogy utánanézett az interneten. Minden oldalon azt lehet olvasni, hogy bizony ez egy jó befektetés. Első kérdésem azonban rögtön az volt – mivel, hogy nem értettem akkor még hozzá -, hogy hogyan térül ez meg nekünk, mit kell tudni róla, mert hát egyszerű ember, még ha tanult is, nem biztos, hogy olyan sokat tud a napelemekről.

Ő aztán elmagyarázta nekem, miután elolvasott mindent az egyik oldalon, ami nagyon megtetszett neki, hogy a napelemek nem csak annyi áramot termelnek, amennyire szükség van, hanem annál is többet, ezt pedig hálózatra vissza lehet tölteni. Ezért pedig a szolgálató fizet, vagyis az egész pontosan nullára jön ki a végén. Gyors matek, és már meg is van a fej feletti világító lámpakörte!

És hát jobban utánaolvasva arra is rájöttünk, hogy létezik egy olyan pályázat, ami számunkra is egyaránt elérhető volt. Ez azt jelenti, hogy 0 százalékos kamatozású hitel formájában lehet támogatást kapni. Ezt pedig akár magánszemélyek, tehát mi is megkaphattuk. Itt az állt, hogy minimum 500 ezer forinttól egészen 10 millióig lehet támogatást kapni, amit napelem rendszerekre is lehet használni.

Mit ne mondjak, ezek az információk olyan kecsegtetőek voltak mind a kettőnk számára, hogy komolyabban is elkezdtünk gondolkozni rajta. Izgatott lettem, hiszen nagyon fontos számomra a környezetvédelem, illetve a pénztárcám is. Kinek nem?

Emellett fel lehet használni napelem rendszer telepíttetésére a lakástakarékot is, ami plusz jó hír volt nekünk, hiszen az is van, volt.

A dolog nagyon jól hangzik, gondolom neked is tetszik, ahogy éppen mesélek róla. De a helyzet korántsem ilyen egyszerű, hiszen mint mindennél, ennél is nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen céggel állsz szóba, milyen alkatrészeket használnak, tényleg értenek-e ahhoz, amihez kell, illetve ugyanúgy, mint egy banknál, érdemes itt is összehasonlítani az árakat, a hozzáértést és még sorolhatnám.

Nagy gondolkozások, számolások, telefonálgatások után találtunk is egy céget, aki segített nekünk, aki mindent elmagyarázott, és mindent összeadva sikerült elérnünk, hogy nekünk is legyen napelemünk a tetőnkön. Azóta is ott van, működik, minden rendben van, és nagyon örülünk annak, hogy ez így összejött. Most már tényleg úgy érzem, hogy teljes mértékben sikerült kihasználnunk azt a csodálatos helyzetet, hogy saját házzal rendelkezünk.