A kezdők is taníthatnak a chefnek

A családom vendéglátós, így magával értetődő volt, hogy én is ebben a szektorban helyezkedem majd el. A felmenőimtől is rengeteget tanultam, de a gasztronómiában (is) fontos, hogy az ember a lehető legkorábban a szakmába kóstoljon és lehetőleg minél több helyen, így 16 éves koromtól már különféle helyeken dolgoztam, hogy ellessem a szakácskodás csínját-bínját. 

A ranglétrát végig kell járni, hiszen akkor látunk bele igazán a munkafolyamatokba és persze rögtön senkiből sem lesz főszakács. 

Az elején én például örültem, ha apríthattam a zöldségeket, hasznos tagja lehettem az előkészítési folyamatoknak. De ezzel az is járt, hogy mindenki zöldfülűnek nézett. Ergo ha megoldás kellett egy problémára nem én voltam, akitől tanácsot kértek.

De ez megváltozott egy alkalommal.

Közeledett a nyári szezon, ami azt jelenti hogy március volt. Előre kell gondolkodni ami az étlaptervezést illeti, de az előző évek tapasztalatai is felvetődtek a megbeszélések során, amikor az egyik munkatársam emlékeztette a Chefet milyen meleg is van a konyhán a nyári időszakban. Erre sürgősen megoldást kellett találni.

Hiába nem kérdeztek, de éreztem, hogy eljött az én pillanatom.

Jeleztem, hogy tudok egy megbízható céget, a Klímaglobált. 

Még jó, hogy időben felvetődött a kérdés, mert a meleg hónapokban annyira megnövekszik a kereslet a légkondicionálók iránt, hogy majdnem hogy lehetetlen időpontot találni a szerelésre. Nagyon korrekt cég, mert ezt az oldalukon is jelzik. 

Mi időben voltunk, lévén március volt csak.

A következő eldöntendő dolgokról kellett értekeznünk a honlap szerint a megfelelő berendezés kiválasztásához:

Tudnunk kellett a konyha légterének nagyságát, amit hűteni szükséges. 

Választanunk kellett, hogy csak hűteni fűteni is szeretnénk. Erre találtuk meg leggyorsabban a választ.

Mi egy légtér, a konyha kimitizálásban gondolkodtunk.

A berendezés számát a szakemberre bíztuk, mivel a konyhai gépek eszméletlen hőt termelnek, így ezt kútfőből nem tudtuk eldönteni.

A költségkeretünk is megvolt, amit erre szánunk, így a klíma árak sem okoztak fejtörést. Egyébként ez egy többtényezős dolog, hiszen egy olcsóbb készülék a beszerelés és üzemeltetés során okoz fejfájást, hiszen gyakran meghibásodik és a vételkor megspórolt összeget a szerelésre kell költenünk. Nem szabad sajnálnunk a pénzt egy márkás légkondicionálóra, hiszen a huzatos nyílászárók és a szigetelés mellett ez az ami nagyban csökkentheti a későbbi kiadásainkat.

Szerencsére a mi éttermünk, azon belül a konyha is alkalmas a klíma beszerelésére, de ha van valami fennakadás, akkor is van megoldás, hiszen többféle légkondi közül lehet választani.

Tehát nálunk még hátra volt, hogy mono- vagy multi klímára van szükségünk. A különbség a kettő között, hogy hány beltéri egységet csatlakoztatunk egy kültérire.

De ezen kívül még sok opció közül választhatunk. Ott vannak az oldalfali klímák, parapetek, légcsatornázhatók, mennyezeti berendezések és a padlóra állítható, mobil klímák. Minden annak a függvénye, hogy mit enged meg a házunk vagy ingatlanunk és a klíma árak befolyásolhatják még a döntésünket.

A klíma a beltérben esztétikus látványt nyújt, hiszen a 4 fő szerkezeti egységről, a kompresszorról, párologtatóról, kondenzátorról és fojtásról egy hozzá nem értő embernek fogalma sincs, hogy léteznek, mivel formatervezett burkolat takarja őket. De ez a 4 rész az ami  a csodáért felel, hiszen itt zajlik kémiai és fizikai folyamatok segítségével a befújandó levegő hűtése vagy éppen fűtése.

A Klímaglobál Magyarország egész területére szállít megrendelés esetén, de 2 megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben a beszerelést is vállalják. De a többi megye lakosát sem hagyják cserben, mert megfelelő, hozzáértő szakembert segítenek találni.

Mivel annyit tudtam a klimatizálásról, így azt a feladatot is én kaptam, hogy leegyeztessem a részleteket. Azóta már klímával működik a konyha.