Konyhabútor: A konyhád az otthonod lelke? Akkor rendezd is be úgy!

Mikor még csak alakulgatott a konyhám, akkor mondta nekem egy kedves barátom ezt a bölcseletet. “Konyhabútor: A konyhád az otthonod lelke? Akkor rendezd is be úgy!

Mit is jelent ez pontosan?

A konyha valóban az otthonunk lelke. A háziasszonyok már régen is a konyhában töltötték a napjuk nagy részét, hiszen itt készítették el az ételeket. Amikor a nők még nem dolgozhattak, hanem a háztartás vezetése volt a feladatuk, akkor mindent megtettek azért, hogy a munkából hazatérő férjüknek a lehető legfinomabb ételeket tálalják fel.

Azóta a világ rengeteget változott, a nőknek már nem a konyhában a helye, mindenki karriert csinál, persze van aki éppen a főzésben találja meg önmagát és szakácsként kezd bele a karrierjébe, de az az általános, hogy mi nők egyre kevesebb időt töltünk el a konyhában.

Ennek ellenére is mondhatjuk, hogy a konyha még mindig kulcsfontosságú szerepet tölt be a családok életében. Hiszen, ha főzni nem is szeretünk, enni azért kell. És nem lehet minden nap rendelni, így időről időre mindenki megfordul a konyhában.

Van ami sosem változik, a férfiak szívéhez a hasukon át vezet az út. Egy jól főző nő igazi kincs, főleg, ha hajlandó is főzni a családjára. Persze senki sem várhatja el, hogy munka után még órákat töltsön valaki a konyhában, de vannak olyan egyszerű receptek, amik gyorsan elkészülnek és nagyon finomak is.

Én imádok főzni, de nekem is vannak olyan napok, amikor nincs hozzá kedvem. Olyankor vagy csak összedobok valami nagyon gyorsat, vagy rendelünk valamit. De általában és munka után is szívesen főzök otthon.

Aki viszont nem tud vagy nem szeret főzni, az is biztos, hogy néhanapján megfordul a konyhában, ha másért nem is, hogy egy szendvicset csináljon.

A konyha eléggé központi szerepet tölt be a családok életében, hiszen itt főzünk és sokan itt is étkeznek. Az pedig, ha naponta legalább egyszer együtt eszik a család, nagyon jót tesz az összetartásnak. Amíg együtt eszünk, van időnk beszélgetni. Mindenki elmondja, hogy hogyan telt a napja, ilyenkor csak egymásra és az ételre figyelünk. Nem zavar a TV, jobb esetben a telefonok sem.

Az ilyen együtt töltött idő pedig nagyon fontos egy család életében.

De mi a helyzet a konyhával?

A konyhánkat a saját igényeink szerint kell berendeznünk. Ha tudjuk, hogy életünk nagy részét, vagy csak jelentős hányadát a tűzhely fölött állva töltjük, akkor fontos úgy megterveznünk a konyhát, hogy minden bútor magassága megfeleljen a mi testmagasságunknak.

A konyha kihasználtságától függően kell kiválasztanunk a bútorok anyagát is, hiszen ha sokat használjuk a konyhát, akkor az állandó gőz és pára tönkre teheti a rosszabb minőségű bútorokat, míg egy jó minőségű sokkal tovább tud tartani.

Fontos figyelnünk arra, hogy minden rendelkezésünkre álló helyet maximálisan kihasználjunk. Amikor megtervezzük a konyhánkat, mindenképpen figyelembe kell venni, hogy mennyi mindent fogunk ott tárolni és hogy ezeket a dolgokat milyen sűrűn fogjuk használni.

Fontos azzal is számolnunk, hogy a fiókokat naponta többször fogjuk kinyitni, hogy ezek hamar tönkre mehetnek.

Nem árt, ha tudjuk, milyen bevonata van a konyhapultnak, és nem kezdünk el mondjuk zöldséget szeletelni rajta. ez persze amatőr hibának tűnik, de nem mindenki vesz elő egy vágódeszkát azért, hogy mondjuk vágjon 2-3 szelet sajtot. Néha velem is előfordul, hogy nem veszem elő, hiszen több időbe telne, mint amennyibe maga a szeletelés kerül. Ilyen esetekben pedig maradandó sérüléseket okozhatunk a konyhapultunknak.

Arra is figyelni kell, hogy a konyha a színeiben is megfeleljen nekünk. Nem csak a praktikusságra kell figyelnünk, hanem arra is, hogy szép legyen. Hiszen ha majdnem minden időnket ott töltjük, fontos, hogyne csak praktikus, hanem szép is legyen.

A konyha fontosságát igazolja a régi mondás is, miszerint régen a lányos házak háztűz nézőbe mentek a legény családjához, azaz felmérték, milyen az anyagi helyzetük. A ház tüze pedig mi más lehet, mint a konyha? Ez is bizonyítja, mennyire központi szerepe van az életünkben a konyhának.

A konyha kialakítása nem egy egyszerű feladat. Általában csak elképzeléseink vannak, de azokat elég nehéz megvalósítani. A konyha berendezése és kialakítása hosszas tervezést és előkészülést igényel. Nem lehet mindenki szakértő, ezért ajánlom a konyhabutorom.hu oldalt, ahol nagyon sok hasznos tippet lehet olvasni a konyhák berendezéséről, a bútorokkal kapcsolatban.

Innen tudom azt is, hogy melyik anyagokból készül az ideális konyhabútor, és itt olvastam arról is, hogy a konyhabútor nem megfelelő mérete is problémát okozhat.

Igaz, mindenkinek más az álom konyhája, de vannak olyan tanácsok, amiket a konyha tervezésekor mindenkinek meg kellene fogadnia.