Egy szakács esküvője

Feri barátom, aki pincérként dolgozik, mesélte, hogy nemrég különleges esemény zajlott náluk az étteremben. Egyébként sem unalmasak a munkanapok, mivel igazán különleges gasztronómiai élmény vár a vendégekre náluk. Minden héten más tematikában vannak specialitások, így a tenger hetén kagylót, lazacot, pontyot, sügért kóstolhatnak a betérők; a négylábúak hetén a vendégek előtt szeletelik fel a hetekig érlelt sonkát, a kertben sütik a malacot, a grill pult kínálatából alig lehet választani.

Nekem, mondjuk, az Édes hét lenne a kedvencem, olyankor fél áron van minden desszert, de még ezen belül is különböző nemzetiségek ételeit kínálják, az olasz héten tiramisú-t, profiterol-t, cannoli-t, a magyar héten somlói galuskát, rákóczi túróst, aranygaluskát – és ilyenkor a helyszínen frissen sütik a kürtőskalácsot! Szóval, csoda ez a hely alapból!

Na, de az eseményre visszatérve, attól volt különleges, hogy a chéf-üknek volt a lagzija. Akasztják a hóhért – mondhatnánk, de természetesen aznap este nem ő főzött, viszont mindent alaposan előkészített, hogy flottul menjen minden. Azt mesélte Feri, hogy bent a konyhán vágni lehetett a levegőt, olyan ideges volt minden kolléga! A menü nem volt bonyolult egyébként, a chéf és a menyasszonya hagyományos esküvői menüt akart, szóval húsleves volt, sültes tál, magyar desszertek, éjjel töltött káposzta.

Jó, azért előételként a vendégvárás idején lehetett kérni helyben szeletelt sonkát, de azért malacot nem sütöttek, az túl sok meló lett volna… De pl. az esküvői torta óriási sajtgurigákból állt, szőlővel díszítve (persze voltak mellette édes kísérőtorták is). Azt mesélte, hogy szuper jó fej volt a konyhafőnök, a vacsora végén hátrament és megköszönte a kollégáknak, nem akarta, hogy teljes idegben legyenek egész este… Feri a vendégek után a buli ideje alatt tudott enni, és szerinte is isteni finom volt minden!

A női ceremóniamester

Na, de ami szintén különleges volt szerinte, az a ceremóniamester, még pedig egy fiatal , aki szuper rátermettséggel, határozottan, de mégis lazán, kedvesen, és humorosan koordinálta a násznépet, konferálta fel a párt, irányította rájuk a figyelmet, és a fotóst, a videóst, a dj-t, illetve őket, a felszolgálókat is vezényelte. Azt mondta Feri, hogy ilyet még sosem tapasztalt, hogy ennyire figyeltek volna rájuk is, több rossz élménye is van, de Kata egész este toppon volt. Mikor megékezett, bemutatkozott, kiderült, hogy övé a női ceremóniamester weboldal, egyeztette a forgatókönyvet, hogy minden infó meglegyen nála – de nem csak velük, hanem a fotóssal, dj-vel, videóssal is. Igyekezett mindenkinek a nevét megjegyezni, a felszolgálókét is, nem csak a főnökét!

A szertartás előtt időben leültette a násznépet, mindenkinek felhívta a figyelmét a pár kérésére, hogy senki ne fotózzon, mert azt szeretnék, ha rájuk figyelnének és nem a mobiljukra… A bevonuláskor figyelt, hogy elég hely maradjon ki a gyűrűs kisfiú, a koszorúslányok és a menyasszony között, a szertartást követően átvette a szót az anyakönyvvezetőtől és lekoordinálta a fotózkodást. Először a nagycsoportoson mindenki szerepelt, aztán csokor- és harisnyakötő-dobás, nem hagyta, hogy bármelyik szingli kimaradjon, sőt, szigorú volt és az eljegyzetteket is hívta a többiek közé.

Ezután kiscsoportos fotók következtek, és ő végig együttműködött a fotóssal és videóssal, segítette a munkájukat! Míg a pár elment kreatívfotókat lőni, Ő tájékoztatta a násznépet, hogy merre találják a mosdót, hol szabad dohányozni, és noszogatta őket, hogy aktívan foglalják el magukat: volt lehetőség instax fotók készítésére, emlékkönyvbe ragasztásra és üzenésre, illetve időkapszulákba üzenni a párnak 5-10-20 év távlatba. Mikor visszajött a pár, leültette a násznépet és kellőképpen felkonferálta, megtapsoltatta az ifjú árt, így jó hangulatban kezdődhetett a vacsora a beszédeket követően.

Jöttek az ajándékok

Amikor mindenki majd kipukkadt a sok kajától, hogy legyen Feriéknek idejük leszedni az asztalokat, a ceremóniamester felkonferálta az ajándékátadást, majd egy olyan kvízjátékot, amit még sosem láttak az étteremben: a párral kapcsolatos kérdések voltak, de mégis az egész násznép be volt vonva, és nagyon jó hangulatú volt, mindenki rá figyelt, és nem a szép lassan eltűnő koszos edényekre. A játék után nyitó tánc következett, amihez felállította a násznépet és kialakítottak egy kört, ennek a közepén táncolt a chéf és a felesége – nem volt betanult táncuk, de így is kellőképp megható volt!

Ezután már végképp oldott volt a hangulat, óriásit bulizott a násznép, és szinte észre se vették, hogy eltelt több, mint 2 óra, és mindjárt éjfél. Mielőtt megérkezett volna az esküvői sajttorta, Kata egyeztetett Feriékkel, hogy melyik pillanatban hova tolják majd be, szólt a dj-nek, a fotósnak illetve videósnak, hogy készüljenek. Mikor mindenki készen állt, csak akkor szólt bele a mikrofonba, a násznépet összeterelte, a párt beállította a táncparkett közepére és felkonferálta a különleges tortákat. Ilyen ügyesen kezelte a vendégeket akkor is, amikor az éjféli átöltözés után két sorfalat alakíttatott ki, és kiosztotta a csillagszórókat, hogy hangulatosan fogadják az új asszonyt és új embert.

Ezután menyecsketánc volt, de Kata ezt is fel tudta dobni, kurjongatott, humorizált, s nem csak azt ismételgette, hogy Eladó az új asszony… Miután kitették a töltött káposztát, Ferinek lejárt a műszakja, de legszívesebben beállt volna bulizni! Azt mondta, ha valaha lesz esküvője, biztosan Kata lesz a ceremóniamester, és természetesen a chef fog főzni.