Baráti vacsora nagyon komoly témával

Mindig összejövünk a régi barátokkal, már vagy 20 éve kitart a mi barátságunk. Ilyenkor jókat főzünk és hozzá finom borokat iszunk. Ez szinte már hagyománynak számít nálunk, hiszen ennyi év távlatából nagyon örülök neki, hogy ez fenn tudott maradni. A mai világban nagyon fontosak a baráti kapcsolatok, hiszen mindig ott vagyunk egymásnak támaszként, mindig meghallgatjuk egymást, nem csak a vacsoráink alkalmával. Szerencsénkre mindegyikünk szereti a különlegesebb ételeket, mindig valami újat próbálunk ki, tematizáljuk az estéinket ilyenkor. Mindig egy valaki választhat egy országot és, a gasztronómiája alapján mutatja be a térséget. Ezáltal a tematikát megadó személy kerül előtérbe a társaságban, az ő történetét ismerhetjük meg, hogy miért szereti azt az ételt, milyen élmények köt hozzá. Ezen esték nagyon belsőségesek szoktak lenni, ilyenkor mindenki elmondja, hogy mi történt vele az elmúlt hetekben.

Az egyik barátunk kezdte el fejtegetni, amit már tudtunk is, hogy az apukája, már az ő gyermekkora óta alkoholproblémákkal küzd. Ez a probléma most csúcsosodott ki, mivel az anyukája megunta a folytonos veszekedést, és mivel a gyerekek kirepültek, nem tudja, vagy akarja már ilyen áron a családot egyben tartani.

Az alkoholizmus megjelenése egy családban, mindig nagy kihívásokat állít a család tagjai számára, legyen szó arról, hogy az apa, vagy ha az anya válik függővé. Az alkoholizmus nem válogat, kortól és nemtől függetlenül mindenki lehet az áldozata. A barátoméknál is néha eltűnt és néha nagyobb fokban volt jelen az életükben.

Jelentős társadalmi probléma is, hiszen nem véletlenül válik valaki függővé. Problémák nem megfelelő kezelése, ami lehet munkahelyi gond, kevés kereset, a megélhetés bizonytalansága, vagy elfojtott érzelmek állhatnak a hátterében, melyeket ilyenfajta módon próbálnak kezelni. Az aktuális problémát az alkoholizmus fedni tudja, de csak ideig óráig, míg más súlyosabb probléma, mint az alkoholizmus fel nem üti a fejét.

A barátomék végső elkeseredésükben, miután számos orvosi kezelést kipróbáltak az apja problémájának kezelésében, az internetet hívták segítségül, ahol egy bentlakásos intézményt találtak. Nem kórházi körülmények között történik az alkoholbetegek kezelése. Az oldal nagyon profi, minden lényeges információ megtalálható, amit egy – egy családtag meg tudna kérdezni. De Első körben elmentek egy személyes, családi megbeszélésre, ahol az intézmény vezetőivel, szakemberekkel egyeztettek és állították fel a kórképet. Miután az elbeszélgetés alapján mindenki szimpatikusnak találta mint az intézményt, mint az ott dolgozókat és a vezetőket is, így megkezdték a 28 napos bent tartózkodást.

A cég nagyon hiteles, hiszen a vezetőik és a személyzet is szenvedélyüktől megszabaduló, gyógyult emberek, akik tudják, hogy min megy végig a lakójuk, ezért mindvégig biztosítani tudják a gyógyulni kívánok számára a támaszt. Tudják milyen nehéz és ezáltal erőt tudnak adni a bentlakójuknak.

A gyógyulási folyamat, nem csak a beszélgetésekből áll, és hogy be vannak a személyek zárva, kirándulásokat, közös programokat szerveznek, melyek a monotonitást megtöri, és új lendületet ad a bent élő személyek számára. Ezért is volt a barátomék számára nagyon szimpatikus az intézmény, mivel nagyon otthonias környezetben, szakszerű felügyelet mellett, tapasztalattal rendelkezők keze alatt tud az apja a normális élet mezejére lépni, és sok idő után józan életbe kezdeni. Az alkoholizmust feladva egy másik élet kezdődik számára, amit tisztán élhet majd ezután, mindenesetre ezt várják a kezelés, bentlakás után.