Menzás tippnek indult, napelem árkalkuláció lett belőle

Nemrég írtam róla, mikor egyik barátnőm átjött hozzám vacsorára, micsoda ötletet osztottak meg velem. Finom vacsorát, és még finomabb desszerteket készítettem, jót beszélgettünk a vacsora mellett. Az est fénypontja azonban az volt, amikor elmesélték a legújabb tervüket. A barátnőm anyukája ugyanis egy iskolai menzán dolgozik, és szerencsére kaptak egy kis erőforrást, így megpróbálják megreformálni a menzát. Csakhogy mindezt nem csak újszerű ételek kísérletezésével akarják megvalósítani, hanem az energiaellátást is korszerűsíteni szeretnék. És (kapaszkodjatok meg) napelemek telepítésén gondolkoznak az iskola tetejére!

Olyannyira megtetszett az ötlet, hogy elkezdtem gondolkodni, vajon az én kis házikóm tetejére mennyibe kerülne a napelem telepítése? Elkezdtem utána olvasni a napelem árnak, és szerencsére hamar rátaláltam egy nagyon hasznos oldalra a témában. A napelemesrendszerek.info gyakorlatilag minden információt felsorakoztat, amit egy napelem témában kezdő érdeklődőnek érdemes átgondolnia. Szerencsére a napelem árban is nagy segítség. Tartalmaz ugyanis egy olyan egyszerű táblázatot, aminek a segítségével pikk-pakk lehet árajánlatot kérni a napelemek telepítésére. És nem is kell hozzá olyan bonyolult dolgokat megadni, sőt!

Az alapvető kapcsolattartási adatok nagyon fontosak, hogy vissza tudjanak hívni egyeztetés céljából, ha szükséges. Ezen felül a helyszín beazonosítására van még szükség, hogy meg tudják mondani, megéri-e egyáltalán telepíteni a napelemeket. Azt olvastam ugyanis, hogy az a legmegfelelőbb, ha déli tájolású a ház, hiszen akkor kapja a legtöbb napfényt. De a napelem ár szempontjából az sem mindegy, milyen a tető dőlésszöge, vagy elbírja-e egyáltalán a tető szerkezete a napelemes rendszerrel járó terhelést? Persze érdemes már a folyamat elején bevonni egy energetikai szakembert, aki segít a helyszíni felmérésben.

Ez a sok-sok összetevő mind hozzájárul ahhoz, hogy a napelemes rendszer telepítése több pénzbe fájjon. Ha ugyanis például a tetőre nem megoldható a napelemek telepítése, akár a szerkezet, akár a rossz dőlésszög miatt, úgy kénytelenek vagytok a napelemeket a földre telepíteni. Persze nagyon jó tudni, hogy erre is van lehetőség, de megnöveli a költségeket. Az is nagyot rúghat a napelem áron, ha túl- vagy alulbecsülöd a fogyasztásodat. A kalkulációban ezért az éves elektromos áram fogyasztást is meg kell adni – ha nehezedre esik kilowatt per óra mértékben, akkor forintosítva is elfogadják a becsült értéket. Ha ugyanis túl kis teljesítményű rendszert telepítesz, hamar bővítésre lesz szükséged, ami szintén nem pénztárcabarát megoldás.

Ilyen és ehhez hasonló információk birtokába kerültem a napelem árral kapcsolatban. Még folytatom a kutatómunkát, mert nagyon elkezdett érdekelni a téma – ti szívesen telepítenétek napelemet a saját otthonotokban? Ne habozzatok megosztani az ötleteiteket, gondolataitokat, minden jó tanácsot nagyon szívesen veszek most!