Egy esküvőn főztem, ahol fotogép is volt

Egy olyan étteremben dolgozom szakácsként, ahol vállalunk különböző rendezvényeket is, mi több, kitelepülést is. Ilyenkor a helyszínre kiviszünk minden szükséges dolgot, azaz hűtőt, sátrat, mobil tűzhelyet, és egyfajta szabadtéri grillbárként üzemelünk. Na itt vagyok én szakács egy ideje, szóval jó néhány ilyen kitelepülés van már a hátam mögött. A legtöbbször céges és önkormányzati rendezvényekre, bulikra hívnak minket, de sok esküvőn is etettük már a vendégsereget. Tulajdonképpen meg tudom érteni, hogy minket választanak, hiszen nagyon magas minőségű alapanyagokból dolgozunk, minden frissen sült, semmi nem úgy készül, hogy a korábban megsütöttet megmikrózzuk, ezen kívül mindenki azt csináltat meg velünk a kínálatból, amit csak akar. Ha valaki például vegetáriánus, akkor kisüttethet velünk zöldséget, gombát, sajtot, míg ha valaki nagy húsevő, akkor annyi szeletet sütünk ki neki, amennyit csak szeretne. Ez így teljesen jól működik, népszerűek is vagyunk, bár mint azt a legutóbbi esküvőn észrevettem, közel sem annyira, mint a fotogép. Bizony, ez az okos kis ketyere nagyobb sort generált a lagzin mint a bár, vagy a mi standunk! Lehet, hogy az újdonság varázsa, de ritkán látni ilyen sok vendéget sorban állni.

Mint utólag megtudtam, gyakorlatilag csak a véletlenen múlt, hogy eddig egyetlen rendezvényen vagy esküvőn sem futottunk bele a fotogép jelenségébe, mert mint utólag megtudtam, gyakorlatilag elengedhetetlen tartozéka ma már az összes ilyen jellegű megmozdulásnak. Na jó, azért ez talán kicsit túlzás, de az tagadhatatlan, hogy a népszerűsége exponenciálisan növekszik, és egyre többen döntenek úgy, hogy az ő ünnepségükön is legyen. Nagyon jó kérdés, hogy mi az ebben a kis masinában, ami így megőrjíti az embereket, de láthatóan működik. Én mindenesetre a mobil pult mögül annyit láttam, hogy egy oldalsó részen volt berendezve ez a kis sarok, benne a fotogép, és kígyózó sorok álltak érte, hogy mindenki lőhessen magáról egy képet. Végül nem bírtam a kíváncsiságommal, és odamentem egy üresebb időszakban megnézni, mi is ez az eszköz és hogyan működik. Alaposan meglepődtem, mert sokkal kisebb volt, mint amire számítottam! Mindig úgy képzeltem az ilyen profi fotós dolgokat, hogy sok különböző eszközre, kábelre van hozzá szükség, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.

fotogép

Ez a fotogép voltaképpen egy állványon álló doboz, rajta egy érintőképernyővel, egy objektívvel, és egy profi vakuval. Ehhez tartozik még egy nagy méretű, jó minőségű fotófal is, valamint egy nagy rakás kellék, amivel viccesebbé lehet tenni az elkészült fotókat. Sőt, azt is láttam, hogy többen nyomtatott képpel a kezükben távoztak! Itt már végképp kezdett elfogyni minden gátlásom, annyira kíváncsi voltam az egésznek a működésére, lényegére. Odamentem hát az egyik sráchoz, akik hozták és beállították, és beszédbe elegyedtünk. Mint kiderült, a nagy részét átláttam a dolognak, ugyanis ez valóban egy olyan szerkezet, ami szinte stúdió minőségű fotókat tud készíteni, amit azonnal meg lehet osztani a közösségi médián, illetőleg ott helyben ki lehet nyomtatni, hogy fizikailag is örök emlék maradhasson. De megtudtam, hogy GIF formátumban kis mozgó animációt is készít ez a fotogép, amit szintén Facebookon vagy Instagramon lehet tovább osztani. Azt is elárulta a srác, hogy ők az elsők, akik elkezdték ezt a technológiát használni és rendezvényekre vinni, mindenki más tőlük lopta az ötletet. De mint tudjuk, sosem kell jobb az eredetinél.

Otthon kicsit jobban is utána akartam nézni, milyen is ez a fotogép, és felkerestem a weboldalukat. Nem lepődtem meg, hiszen az is olyan igényes volt, mint a szolgáltatás, amit nyújtottak. Kiderült, hogy mindenféle rendezvényre hívják már őket, és a népszerűsége, mint mondtam, egyre csak növekszik. Mi több, nyílt vállalati rendezvényekre is ideális, ugyanis a céges, márkás logóval ellátott fotókat ugyanúgy lehet osztani a közösségi oldalakon, így akár egy marketing kampány részét is képezhetik. De egy násznép számára is kiváló szórakozás, mint azt láthattam, szóval összességében egy újító és kreatív, igazán 21. századi kezdeményezés ez, kíváncsi leszek, hogy hová növi ki magát.