Csapatépítő ötletek vacsora mellé

Az én egyik legfőbb tulajdonságom az, hogy nem szeretem szórni a pénzt. Vagyis mindig nagyon meggondolom, hogy mit és mennyiért vásárolok meg. Ez alól két kivétel van: az élmény és az étel. Egy koncertre vagy bármiféle szórakozásra nem sajnálok egy forintot sem, nem igazán szoktam átgondolni, hogy belevágjak-e. Ugyan ez a helyzet az ételekkel. Ha találok, vagy ajánlanak nekem egy jó helyet, de mondjuk kicsit drágább, mint az átlag, akkor kipróbálom. Persze ehhez kell az is, hogy valami pluszt adjon, hogy különleges ételt adjanak. Van egy streetfood hely, ahová elég sokat járok, már évek óta és szép fokozatosan egyre drágább lett a hely. Ez mindig csak akkor derült ki, amikor odamentem. Ilyenkor általában csak megjegyeztem magamnak, hogy na, megint emelték az árakat, de ugyanúgy ott ettem, mert valami fantasztikus, amiket ott művelnek.

De ez az otthoni főzéssel sincs nagyon másképp. Bár a bolti élelmiszerek közül nem hiszek abban a „törvényben”, hogy a drágább mindig jobb, de van, amikor igen. Ha megkívánom például a koktélrákot, akkor nem gondolkozom. Emellett pedig igazi gourmet vagyok, mert minden olyan ételt, ami érdekesen hangzik, vagy különös párosításnak tűnik, azt a legnagyobb örömmel próbálom ki, még akkor is, ha nem hangzik túl jól a dolog.

Gyakran kísérletezgetek otthon is, a családom kisebb, ám a barátaim annál nagyobb örömére. Általában ők azok, akik tesztelik a főztömet. Ilyenkor mindig nagyon rákészülök a dologra, hátha rosszul sül el, és mindig kézközelben van a laptopom, hogy tudjak gyorsan pizzát rendelni. Eddig még nem volt rá szükség, sőt, ezek a vacsorák szoktak a legjobban sikerülni valamiért, mindig nagyon jó szokott lenni a hangulat. Azt persze még sosem kérték, hogy főzzem újra ezeket az ételeket, de a végén mindig pontozzuk a végeredményt, amit egy kis könyvecskében vezetek a receptekkel együtt.

A legutóbbi alkalomra eljött az egyik barátnőm, Alexa, akit már nagyon régen láttunk. Mint megtudtuk, ennek az volt az oka, hogy csapatépítő ötletek kidolgozásán munkálkodott. Ő ugyanis a HR osztályon dolgozik, és idén az ő reszortja ennek megszervezése. Azt mondta, hogy eddigi pályafutásának ez a legnagyobb feladata, mert ezek az események meghatározóak szoktak lenni.

Végig kérdezett majdnem mindenkit, hogy a csapatépítőre mik lennének az ötletek, de ahány ember volt, annyiféle válasz jött. Ezért arra jutott, hogy majd ő megszervezi a legjobb csapatépítőt, amit ez a cég látott, és nem lesz ellenvetés.

Több ajánlatot és lehetőséget is végig nézett, és amikor már kezdett nagyon elege lenni, talált egy szuper oldalt, a BalatonPRO oldalát, ahol szuper csapatépítő ötletek jöttek vele szembe.

Már a nevéből is egyértelművé válik, hogy balatoni csapatépítők szervezésével foglalkoznak, ami szerintem már önmagában is egy jolly joker, hiszen nincs olyan magyar ember (legalábbis szerintem), aki ne szeretne időt tölteni a Balatonnál.

Több csapatépítő ötletet is felsoroltak: vitorlázás, SUP, sárkányhajó, evezés, quad túra.

A vitorlázás a legnagyobb kaliberű ezek közül. A BalatonPRO saját vitorlás flottával rendelkezik, hiszen ez az egyik legnépszerűbb programjuk. Ennek megfelelően lehetőség van több vitorlást bérelni, amik jellemzően maximum 10 fő befogadására képesek. Ezek a vitorlások mind nagyon jól felszereltek. Található rajtuk fekvőhely, aminek száma ugyan kevesebb, mint 10 fő, de van lehetőség a hajón éjszakázni. De nem kell aggódni amiatt, hogy nem jutna hely mindenkinek, mert szükség esetén, ha a lehetőségek adottak, akkor a többi résztvevő részére rendelkezésre bocsájtanak még hajókat, hogy senki ne maradjon ki a vitorláson töltött éjszaka élményéből. Ebből pedig az is következik, hogy akár több napos csapatépítő szervezésére is van lehetőség. Minden bérelhető vitorlásról találhatóak fotók az oldalon, sőt, még egy alaprajz is, ami megmutatja, hogy hol és hogyan helyezkednek el a fekvőhelyek Emellett pedig minden egyéb adat is megtekinthető, mint például a méretek és a fogyasztás. A hajók jól felszereltek, van rajtuk mosdó, hűtő, sőt még televízió is. A BalatonPro a nagyobb társaságok számára nagyobb vitorlásokat is fenntart, ezek 50-100 embert képesek elbírni, így egy kisebb létszámmal rendelkező cég csapatépítője akár egyetlen vitorlással is kivitelezhető. Viszont a kisebb hajóknak is meg vannak az előnyei, mert ha úgy akarják, akkor egymás között rendezhetnek egy kis vitorlás versenyt is. Az indulási és az érkezési hely szerencsére nem kötött. Maga a kikötő Siófokon található, de van lehetőség kikötésre és indulásra többek között Tihanyról, de akár Balatonfüredről is. Viszont ezt a programot érdemes alaposan megtervezni, ami az időpontot illeti, mert vannak olyan körülmények, amikor nem szállhatnak vízre a hajók. Ilyen esetekre is vannak csapatépítő ötletek, ezek pedig a beltéri programok. A szervezők minden esetben készülnek B tervvel, ha az időjárási körülmények kedvezőtlenek lennének. A beltéri csapatépítő egyébként önmagában is igényelhető.

A SUP, az egy viszonylag új vízi sport. Ez a „Stand Up Paddle” rövidítése. Ennek lényege, hogy egy leginkább szörfdeszkára hasonlító deszkára fel kell állni, ami már önmagában komoly egyensúlyérzéket kíván, majd pedig, ha ez sikerült, akkor álló helyzetben egy evezőlapát segítségével kell evezni. A BalatonPro csapatépítő programötletei között ezt is van lehetőség kipróbálni, és egyébként kombinálni lehet a vitorlás programokkal is. De ebben is több lehetőség rejlik: ügyességi játékot és versenyt is lehet csinálni. Viszont mondta Alexa, hogy ez csak azoknak szól, akik tudnak úszni, és rájuk is vízi mentő ügyel.

A megmaradt két vízi program pedig a sárkányhajózás és az evezés. Igazából a lényeg itt ugyanaz: a csapatmunka. Hiszen a sárkányhajó is több személyes, és csak akkor siklik szuperül a vízen, ha azok, akik eveznek, összedolgoznak.

A quad túra pedig elsősorban azoknak lehet egy „mentőöv”, akik nem tudnak úszni, vagy nem szeretnek, vagy bármilyen más okból nem szeretnének részt venni vízi programokban. De szerintem ez is van olyan izgalmas, mert hát nem mindennap tud az ember quadot vezetni, főleg nem nagyon van lehetőség komplett túrán részt venni. Ez azért is jó, hogy a szervezők gondoltak erre, mert így senkinek nem kell lemondani az áhított programokról. Egyébként ezek a lehetőségek igény szerint kombinálhatóak, ha az időbe belefér.

A cég nem csak csapatépítők szervezésével és bonyolításával foglalkozik, hanem más egyéb programokkal is. Segítséget lehet tőlük kérni lány-és legénybúcsúk, születésnapok, de akár házassági évfordulók szervezéséhez is. Mindezt pedig könnyen meg lehet tenni az oldalukon elérhető ajánlatkérő felülettel, ahol meg kell adni a tervezett dátumot, amikorra a programot szeretnénk, illetve üzenetet is lehet írni mellé, amit szerintem mindenképp érdemes megtenni, hogy pontosabb képet kapjanak arról, hogy mi lenne a cél.