Ricottás padlizsántekercsek zöld tésztával, hőszivattyú ágyon

Talán meglepő a cím számodra. Mit keres egy ilyen különleges étel nevében egy műszaki kifejezés? Pedig van köze a két témának egymáshoz.

Imádok főzni, de csak nyáron. Télen majd’ megfagyok a konyhánkban, pedig még a tűzhelyet is bekapcsolom akkor is, amikor éppen nem sütök. A családi házunk építésekor nem volt a helyzet magaslatán a kivitelező. Olyan teljesítményű gázkazán került be a ház pincéjébe, ami egyszerűen képtelen minden helységet megfelelően fűteni. A konyha van tőle a legtávolabb, ezért itt már szinte hideg a padló. Tavaly visszakaptuk a befizetett adónkat. A férjem egy új autót akart venni, de felvilágosítottam, hogy amennyiben nem egy új fűtési rendszer érkezik, akkor a következő teleket és nyarakat az autójában fogja tölteni. Beadta a derekát, de azt mondta, hogy ebben az esetben szervezzem meg én a fűtési rendszer felújítását.

Abban biztos voltam, hogy hőszivattyút szeretnék. Az egyik szomszédunk házában is ilyen van. A szemem láttára fizette be a postán az utolsó földgáz csekkjét és a villanyszámlája sem lett magasabb. Csak abban nem voltam biztos, hogy milyen típusú hőszivattyút válasszak. Szerencsére találtam a neten egy informatív weboldalt, amely részletesen bemutatja a témát: rifeng-hoszivattyu.hu/hoszivattyu-tipusok/. Itt pontosan megtudtam, hogy az alapján csoportosítják a szivattyúkat, hogy honnan nyerik ki a környezeti energiát: a levegőből, a vízből vagy a földből. Egyértelmű volt számomra, hogy a telkünk és a pénztárcánk adottságai esetében a levegő-víz hőszivattyú az ideális választás. Ennek nincsenek különösebb igényei: levegő (még) mindenhol van. A kazán viszonylag baráti áron beszerezhető és jól illeszthető a már meglévő fűtési rendszerünkhöz. Megmaradhat a padlófűtés és alkalmas lesz a használati melegvíz előállítására is. Sőt: nyáron hűteni is képes. Mindig is szerettem volna egy jó klímát a házba. Hát most ez is meglesz.

Azért átküldtem a férjemnek a rifeng-hoszivattyu.hu/hoszivattyu-tipusok/ weboldalt, hogy ő is elmondhassa a véleményét. Cserébe morcosan visszaküldte a legújabb elektromos Volkswagen ID.4 linkjét. Ezt hadüzenetnek vettem és ezt követően teljesen önjáró üzemmódba kapcsoltam. Kihagytam őt minden további döntésből a fűtéssel kapcsolatban.

Felvettem a kapcsolatot a tájékoztató weboldal mögött lévő céggel: az ESTÉ-Credit Side Kft.-vel. Már a telefonon is nagyon részletes és korrekt tájékoztatást adtak. Ezt követően, még az árajánlat előtt kijöttek hozzánk egy helyszíni felmérésre. Egyetértettek az előzetes elképzelésemmel: egy 14.68 KW-os Hiseer split levegős hőszivattyús kazán beépítését javasolták, 3 kW-os elektromos kiegészítő fűtéssel.

rifeng-hoszivattyu.hu/hoszivattyu-tipusok/

Kértem egy részletes árajánlatot, majd megrendeltem az új kazánunkat. Jövő héten jönnek beépíteni. Ezt követően pedig az első étel, amit a férjemnek sütni fogok, az a ricottás padlizsántekercsek zöld tésztával, hőszivattyú ágyon.