Evés közben jönnek a jó beszélgetések

Bevallom, kissé régimódi vagyok. A múltkor csapatépítőn voltunk, és érdekes beszélgetés kerekedett köztünk a kollégákkal, és bár csak néhány évvel vagyok idősebb náluk, azért az már kiütközött, hogy vannak dolgok, amikben én nagyon merev vagyok. Egy kis dunakanyari hotelban szálltunk meg, ahol a reggelit és a vacsorát együtt töltöttük. Nagyon remek ételek mellett remek társalgás folyt, jól éreztük magunkat.

A generációs különbség valamelyest persze normális. Egész pontosan az volt a helyzet, hogy a mindenféle vagyontárgyakról, ingóságokról beszélgettünk. Míg engem arra tanítottak, hogy addig nyújtózkodjak, ameddig a takaróm ér, addig ő már máshogy látják a helyzetet.

Vegyük például a telefont. Én, amikor telefont akarok venni magamnak vagy a családtagjaimnak, bemegyek a szolgáltatómhoz, tájékozódom, majd megveszem a készüléket. Egyben. Ezt fiatalabb kollégáim csak kinevették: ők már csakis részletre vesznek telefont, minek költenének akkora összeget egyszerre?? Így sokkal drágább és jobb telefont is megengedhetnek maguknak. Be kell vallanaom, hogy néhány érvük meg is győzött, miszerint néha egy-egy hitel koncepció jobban megéri, mint a likvid pénzünket egyenesen odadobni egy termékért.

A másik dolog, amin sokat vitatkoztunk, az az autóvásárlás volt. Hasonló elveket vallok ezzel kapcsolatban is, mint a telefonnál. A srácok és lányok azonban már a lízingelés és a tartósbérlet lehetőségét hozták fel, sőt, a közösségi autózásról is meséltek. Miközben beszélgettünk, azért megkértem őket, hogy mutassanak is példát, vagy szolgáltatót, ahol az autó használatot ilyen módszerekkel lehet megoldani. Ezt a linket kaptam az egyik sráctól vacsora közben: flottakezeles.hu/blog/a-nyilt-vegu-penzugyi-lizing-kockazata.html

Itt arról van szó, hogy miért lehet kockázatos lízingelés esetén a nyílt végű pénzügyi lízing. A többi kétféle lízingelési mód is részletesen le van írva itt, így félretájékoztatásról szó sincs. Ez az oldal egyébként, a flottakezeles.hu sok vitára adott okot, ugyanis elkezdtem vacsora után belemélyedni, hogy mik is a lehetőségek. A cég flottakezeléssel foglalkozik főként, szóval egy cég céges autóinak összességé lehet vele karban tartani. Különböző csomagjaik vannak a különböző igényekre, amik a következőket tartalmazzák: az autó tartós bérletét, a biztosításokat (kötelező gépjármű felelősség biztosítást és teljes körű casco-t), a súlyadót és cégautó adót, illetve a teljes körű flottakezelést. Ez azt jelenti, hogy egy cégnél például nincsen szükség az autók egyenkénti nyilvántartására, hanem ez az egy külső cég kezeli az összeset együtt. Könyvelésbe veszi, a szerződéseket elkészíti és betartatja, ilyesmi.

Ez így vállalati szinten nagyon jó szolgáltatásnak tűnik. Örülök, hogy szóba került ez a dolog, mert az az igazság, hogy lassan szívesen lecserélném a családi autónkat. Elég régi már és nem elég komfortos, hiányzik néhány extra, amit jól ki tudnánk használni a hétköznapokban. Úgy tűnik, hogy ha lízingelnék, akkor sokkal jobb autót tudnék használni egy bizonyos futamidő lejártáig, mint amilyet most újonnan megengedhetnék magamnak. Ezzel együtt pedig, a végén talán még meg is venném azt. Mindenesetre, igyekszem mostantól jobban nyitva tartani a szemem az újdonságokra.