Végre tényleg borászatban dolgozhatok?

A magyar gasztronómia gyakori velejárója a borfogyasztás. A magyar konyha, avagy a magyar terített asztal gyakori kelléke, csatolt része egy jó pohár bor.

Én még nagyon fiatal vagyok ahhoz, hogy munkatapasztalatom, vagy bármilyen életelőzményem legyen a munkapiacon, de már diákmunka keretében is eljuthatok talán végre egy borászatba. Most azonnal! Milyen diákmunka ez? A topiwork.hu-n találtam, ők segítenek országosan sokaknak eljutni nagyon minőségi foglalkoztatókhoz is, és most van pl. egy “bolti kisegítő” munkakörbe sorolt olyan állásajánlat, ami pont nekem kell! (Amellett teszik ezt, hogy pl. a nyári meló megtalálásában is közreműködnek – de itt most nem csak a klasszikus “nyári melóról” van szó)

Mitől “minőségi” egy foglalkoztató, ha a diákmunka van épp terítéken? Lássuk… Jó fizetés, direkt olyan embert keressenek, akinek mondjuk egyetemi hallgatói jogviszonya van (ezek szerint figyelembe veszi a munkáltató ennek a világnak a sajátos körülményeit), tanulmányokba vágó szakmai elmélyülést is segíthet nekik a munkavégzés közepette stb. (Illetve nem is csak közepette, van, hogy pont az a lényeg, hogy betanítsanak nagyon korán valakit, majd őt meg is tartsák maguknak) Én mezőgazdász leszek, ez biztos, de a borászat komolyan ott van a “listám” előkelő helyén. Azon listámén, ami akkor készült, mikor azt írtam össze, mivel szeretnék életemben kapcsolatba kerülni, ha majd dolgozni fogok. És ez a mostani, a TopiWorkön talált melólehetőség egy szekszárdi borok kereskedelmét megvalósító bolthoz köthető. Kezdésnek jó… Pesten van, de a Topinál országosan kereshetünk, korrektnek tűnik a fizu, a munkaidő pedig 20 óra hetente. Tehát tényleg tanulmányok mellett végezhető ez is!

A fizut, ahogy nézem többnyire megjelenítik az oldalon mindegyik hirdetmény alatt (lehet, hogy mindig, nem néztem végig az összes hirdetést), és sok-sok területre lehet még szűrni. Nekem a feladatom lesz többek közt, ha megkapom a melót, a borok nyilvántartása, és a webshop kezelése is – utóbbinál összekötöm a kellemest a hasznossal. A webshopos értékesítés a jövő, ezért ezt nem árt hamar belülről látni, megtanulni. A TopiWork Iskolaszövetkezet amúgy is rámegy arra, hogy hasznos munkalehetőségeket tárjon elénk, ahol tanulni is lehet a pénzkeresés mellett. Mert úgy is keresnek meg cégeket, hogy őket jutányosan foglalkoztatható emberekkel hozzák össze, cserébe viszont szempont, hogy némely munka (jó sok ilyen van a kínálatukból) segítse a szakmai elmélyülést ebben-abban.

Nagyon sok mérnöki pályához köthető munkalehetőség akad – ők elintézik, hogy megtudják a cégek, kik vagyunk és – figyelem! – ŐK keresnek aztán minket! Nem hangzik jól? Próbáljatok rájuk: www.topiwork.hu. Tanulói jogviszonnyal a lehetőségek netovábbja, ami itt van! És csak ki kell nyújtanotok az egyik ujjatokat…