Cukrászat megközelítése a fémek oldaláról

Imádok sütni, mindig valami édesség illatom van, hiszen napjaim legnagyobb részét a kis cukrász manufaktúrámban töltöm. Szemet gyönyörködtető és fantasztikus ízű süteményeim, tortáim híre bejárta az országot. Már több mint egy éve workshopokat is tartok, de úgy gondoltam, hogy itt az ideje továbblépni: saját cukrászeszközöket szeretnék gyártatni. 

Ehhez viszont a férjem segítsége elengedhetetlen, mert nem értek az ilyen technikai dolgokhoz. 

Amikor vázoltam mit szeretnék, csak ennyit felelt:

Plazmavágás – Acélpartner Kft. – CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás.

Kezdte határozottan.

A plazmavágás egy ömlesztő vágás. Ez annyit jelent, hogy a vágásrésben az anyag vágott felülete teljes vastagságában megolvad, amit egy gázsugár fúj ki ebből a résből. Ez egy termikus vágási mód, ergo hő alapú. Ennél az lejáránál nem jön létre semmilyen vegyi folyamat, szemben a lángvágással – de erre majd visszatérek. A plazmavágási folyamatot további két altípusra tudjuk osztani: belsőíves és külső íves. A külső íves plazmavágás során a vágástartomány és a vágási sebesség is meghaladja a belsőívest. 

Az Acélpartnernál MicroStep Group által gyártott HiFocus 280i típusú plazmavágó gép található, amibe a plazmaforrást a Kjellberg Finsterwalde szolgáltatja. Lévén a gép rotációs fejjel felszerelt, így többféle vágásmódra is használható. Ha pedig ezeket a vágásmódokat kombináljuk, úgy összetett szerszámok, alkatrészek, de akár cukrászdai eszközöket is tudunk gyártani.

Mi volt a második téma, amit az elején mondtam? Plazmavágás – Acélpartner Kft. – CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás.

A lángvágás. Ez egy másik szegmens, amivel a cég foglalkozik. Hasonló, mint a plazmavágás, de mégis eltér tőle, mivel maga a mechanizmus is már különbözik.

Három darab CNC vezérlésű MESSER Burny géppel éstiszta propángázzal dolgoznak. Az előbbieknek köszönhetően szép vágási felületeket érnek el a legvastagabb, azaz akár a 350 mm-es lemezeknél is. A vágási pontosságra és alakhűségre ISO szabványrendszer van felállítva.

A harmadik fogalom pedig azok közül, amit a legelején említettem a legegyszerűbb. A munkadarab megmunkálása a fölösleg eltávolításával.

Ez mind egy helyen megvan, az Acélpartnernél. A honlapon fel is tudjuk velük venni a kapcsolatot az erre kialakított üzenetküldő felületükön.

Majd elfelejtettem. A szükséges alapanyagokat is be tudjuk tőlük szerezni. Azokat pedig a kereskedelem fülnél találjuk. De várjuk meg a szakember véleményét. – ezzel zárta a monológot az én mindig segítőkész férjem.

Így esett, hogy nekem csak az elkészítendő eszközöket meg kellett álmodnom, a férjemnek pedig le kellett fordítania szaknyelvre a megbízott gyártó számára.