Mostanában nem csak ínyenc falatokat, hanem szappant is főzök

Az egyik kedvenc hobbim a főzés, és mindig nagy örömet okoz, ha valakin látom, hogy jóízűen eszi meg az ételt, ami elkészítettem. Szeretek kísérletezni, egyes ételeknek több variációját elkészíteni más fűszerezéssel, kicsit más ízvilággal. Új, saját receptek kidolgozásában is nagy tapasztalatom van, de ezeket szinte soha sem írom le, nem számolgatok ki semmit, hanem mindig mindent csak szemmérték alapján dobálok bele a lábasba. Eddig szerencsére még nem érkezett emiatt panasz a vacsoravendégeimtől.

Mostanában elkezdett foglalkoztatni, hogy miként állítsak elő boltban is kapható élelmiszereket otthon, hozzá adott cukor és tartósítószerek nélkül. Így készítettem el a saját jégkrémemet, házi hummuszomat, kenyeremet is. Néhány napja az jutott az eszembe, hogy ha már ennyire szeretek különböző ételeket főzni, miért ne próbáljak ki egy teljesen másfajta főzést is, a szappanfőzést?

Ahogy az ételekkel kapcsolatban is elhatároztam, hogy minél kevesebb adalékanyaggal akarom őket elkészíteni, a szappannál is ugyanez az elv vezérelt. Kitaláltam, hogy egy fertőtlenítő hatású olajjal, mégpedig teafa olajjal szeretnék szappant készíteni. Ehhez a tökéletes alapanyagot is megtaláltam a https://www.humanityaruhaz.hu/termek/teafa_100_tisztasagu_termeszetes_illoolaj.html weboldalon. 100% tisztaságú illóolajokat kínálnak, ami egyből felkeltette az érdeklődésemet.

A teafa olaj nagyon sokféleképpen alkalmazható. Fertőtlenítő hatása miatt használják sebek, illetve bőr és körömgomba esetén, segíthet eltüntetni a pattanásokat arctisztítóba, vagy tonikba keverve.  Enyhíti a bőrgyulladást, csökkenti a viszketést és a napozás utáni leégés okozta fájdalmakat is csillapítani tudja.

Gyógyászati céllal is alkalmazható. Párologtatóba csepegtetve, vagy inhalálva megelőzheti a megfázásos betegségeket. Samponba keverve megelőzheti a fejtetű megjelenését, és nem csak embereken, hanem házi kedvenceinken is. Arra azonban érdemes figyelni, hogy bármilyen céllal használjuk is a teafa olajat, semmiképpen se nyeljük le, mivel mérgező hatású, háziállatoknál egyenesen halált okozhat.

A fürdőszobánkban nem csak szappanként, hanem ecettel keverve penészoldóként, vagy desztillált vízzel keverve univerzális tisztítóként is alkalmazhatjuk, sőt, még öblítőt is tudunk készíteni belőle. Minden esetben plusz előny, hogy a teafa olaj fertőtlenítő hatása is érvényesülni tud. Ezen felül még konyhai mosogatószer készítésekor is bevethető.

A https://www.humanityaruhaz.hu/termek/teafa_100_tisztasagu_termeszetes_illoolaj.html oldalon rengeteg alkalmazási módja fel van tüntetve, és még a pontos tisztítószer receptek is megtalálhatóak itt. Már most tudom, hogy a következő házi projektem a teafa olajos öblítő készítése lesz, a fentebbi oldalon megtalálható recept alapján. És nem csak illóolajokat, hanem illatolajokat is forgalmaznak, amivel még többféle szappant is le fogok tudni otthon gyártani. Minden olaj alatt található egy elég terjedelmes leírás, hogy mire alkalmazható, és rengeteg recept, hogy miként készíthetünk belőle kozmetikumokat, tisztítószereket.

Úgy néz ki most már a főzés mellett a házi kozmetikum gyártás lesz az egyik kedvenc hobbim.