Mire figyelj, ha egy tényleg jó étlapot szeretnél nyomtatni

Amikor egy étterembe megyek, akkor az első dolog, amivel találkozom, az az étterem külső megjelenése. Az első benyomás nem csak akkor fontos, hogyha emberekkel találkozunk. Az első benyomás mindig jelen van. Ilyenkor talán tudattalanul is elkezdünk azon agyalni, hogy mire számíthatunk. A megjelenés alapvetően következtetni enged egy stílusra, ízekre, kiszolgálásra. Persze nem szabad az első benyomás alapján ítélni, mégis így vagyunk “programozva”, nem tudunk ezzel mit csinálni.

Mindennel szemben van egy elvárásunk és ezt általában az első információk alapján állítjuk fel magunkban. Az első benyomás után persze csalódhatunk a dolgokban, vagy éppen hogy kellemesen meglepődhetünk. Mindkettő azt feltételezik, hogy valamilyen elvárásokkal érkeztünk, még akkor is, ha igyekszünk nem előítéletesek lenni.

Étteremként ezeket az elvárásokat kellene pozitívan túlszárnyalni. Ehhez szükség van arra, hogy pontosan tudjuk, hogy a megjelenés alapján mit várnak a vendégek és tudatosan arra kellene játszani, hogy ennél jobbat, többet nyújtsunk, hogy kellemes élményekkel gazdagodhassanak a vendégeink és természetesen egy jót ehessenek.

Nem csak a külső és belső megjelenés tartozik hozzá az első benyomáshoz, hanem az is, hogy hogyan vannak felöltözve a pincérek, hogyen beszélnek, hogyan viselkednek, illetve az, hogy milyen az étlap.

Elég sok éttermet megjártam már életemben és sajnos az a tapasztalatom, hogy az étlapok nagyon egyhangúak, alig van pár kiemelkedően szép, illetve sokszor maga a kivitelezés is nagyon silány. Pedig az étterem típusától függően nagyon sokféle étlapot lehetne készíteni. Az a tapasztalatom, hogy a tulajdonosoknak él a fejükben egy kép arról, hogy milyen egy klasszikus étlap és mindenki igyekszik ezt idézni, de nekem elegem van már a bőrkötéses, apró betűs unalmas étlapokból a maguk unalmas színeikkel.

Nagyon sok lehetőség rejlik pedig az étlapokban. Egy étlap alapjaiban megváltoztathatja a vendég attitűdjét, azaz az étteremhez való hozzáállását. Egy színes, vagy egy kicsit is extrább, vagy csak jobban összeszedett étlap nagyon sokat dobhat egy éttermebn.

Sokan nem vágnak bele, nem gyártanak saját étlapot, inkább a silány elképzeléseiket, más éttermek mintáit teszik oda grafikus cégek elé, hogy ugyanolyat készítsenek nekik, csak logót és neveket változtatnak, pedig ennél sokkal nagyobb szabad kezet is kaphatnának ezek a cégek. Sajnos sokan nem élnek ezekkel a lehetőségekkel.

Én már terveztem étlapot. Természetesen figyelni kell arra, hogy milyen színeket használunk, hogy izgalmas legyen, de közben beleilljen az étterem arculatába, ne legyen túlságosan eltérő stílusban.

A legnagyobb hiba, amivel találkmozni szoktam, hogy a fantázia nevek, vagy bonyolultabb fogások mellett nincsenek képek, vagy bármi tájékoztatás. Nyilvánvalóan adott az étterem célcsoportja, de azt mutatják a tapasztalatok, hogy az ételek melletti kép nemcsak informálásként hat, hanem sokkal nagyobb étvágyat is csinál.

Ha például valaki nem kíván desszertet, pár ínycsiklandozó fotó láttán garantáltan rá lehet beszélni még egy fogásra, vagy egy kávéra, édességre.

Természetesen az elsődleges cél továbbra is az, hogy minőségi ételekkel szolgálják ki az éttermek a betérő vendégeket, de ilyen apró praktikákkal elérhető, hogy a profit is magasabb legyen, hogy nőjön a fogyasztás.

Egy étlap elkészítéséhez nem kell feltétlenül grafikus, az elkészült étlapokat pedig nem szükséges nyomdában kinyomtatni.

Az étlapokon vannak állandó elemek, de ha mi magunk készítettük, akkor az eredeti fájlban akármikor átírhatjuk az aktuális vagy szezonális fogásokat annak függvényében, hogy éppen mit kínálunk, nem kell minden alkalommal újra terveztetni az egészet.

Engem személy szerint lenyűgöznek azok az éttermek, ahol a tulajdonos vagy a vezetőség kezeli az étlapokat és ilyen módon váltogatják őket, mindig a jelenlegi aktualitásra és témákra figyelve. Legegyszerűbb példa erre, mikor nyáron és tavasszal eltérő színeket használnak amellett, hogy esetleg néhány szezonálsi ételt is belevisznek a kínálatukba.

Persze, tudom, mennyire nehéz ezt kivitelezni, de én nagyon szeretem az ilyen apró dolgokat, úgy gondolom, ha egy középszerű étterem valami hasonlóval próbálkozik, akkor sokkal egyszerűbben ki tud tűnni a többi közül.

A kivitelezés szokott még problémát okozni, pedig ettől sem kell élni. Persze, ha valami extrát szeretnénk, akkor profikhoz érdemes fordulni, de azzal is spórolhatunk, ha például ahhoz, aki be fogja kötni , már kinyomtatva visszük el a menüt, esetleg le is laminálhatjuk magunknak a papírokat, ezzel sokat spórolhatunk.

Egy lézeres nyomtató nem olyan drága és a nyomtatoalkatreszek.hu oldalról olcsón tudunk hozzá tonert is rendelni.

Persze többfajta nyomtató létezik, de én úgy gondolom, a lézeres nyomtató a legmegfelelőbb ilyen célra, mert ennek használatával magabiztosan nyomtathatunk szép képeket, nem kell attól félnünk, hogy sok lenne a selejt.

A lézeres nyomtató ugyanis a tintapatronnal működő tintasugaras nyomtatóval nem csak rányomja a festéket a lapra, hanem odaégeti azt.

toner
toner

A toner festékporral van töltve, a nyomtató pedig a megfelelő színt igazából ráégeti a papírra. A finom festékpor papírra történő rögzítése tehát égetéssel történik, ami kevésbé fakul ki, nem kenődik el és szerintem sokkal élénkebb és szebb nyomatot is biztosít. Ebben tér el a legjobban a tintapatronostól, na meg abban, hogy nem tintával van töltve a festék kazetta.

Azért értek ezekhez annyira, mert nekem otthon is ilyen nyomtatóm van. A lézeres nyomtatóhoz tehát egy minimális szinten értek és a toner sem teljesen kínai számomra. Persze nem ismerem olyan mélyre hatóan a működési elvét.

A legtöbb kapcsolatom ezzel a nyomtatóval az, hogy használom, és ha kifogy a toner, kicserélem azt.

Minden lézeres nyomtatóba más toner kell. Ez szerintem minden nyomtatónál így van, mindig figyelni kell arra, hogy milyen márka melyik típusa, és pontosan azt a tonert kell megvásárolnunk, amilyen már eleve van benne, vagy a másik nem fog belemenni.

A toner és tintapatron vásárlás során szerintem ez szokott a legnagyobb hiba lenni. Az emberek természetükből adódóan figyelmetlenek, ez pedig azt jelenti, hogy sokszor ne a megfelelő toner kerül a kosarukba, egy másik modellhez vásárolnak.

A nyomtatoalkatresz.hu pont az ilyen esetek elkerülésének érdekében fejlesztett ki egy szerintem egyedi kereső rendszert. Amikor a nyomtatók között keresgélünk, akkor nem csak márkákat, neveket és számokat látunk, hanem feltöltöttek kis képeket is a nyomtatókról, így sokkal nehezebb összetéveszteni másikkal, hiszen, ha a nyomtató típusa és száma meg is van, még egy plusz biztosíték, hogy úgy néz-e ki, a képen, mint a miénk.

Hogyha ugyanis nem olyan, mint a képen, akkor talán harmadszor is leellenőrizzük, hogy valóban jól olvastuk-e le a típust és nem kevertünk-e össze valamit.

Én mindig innen rendelek, mert itt van eredeti toner. Figyelni kell erre is, mert vannak nyomtatók, amik nem fogadnak el után töltött tonert, és sokszor gond szokott ebből adódni.

Erre is figyelni kell, ha vásárolunk, de nekem még nem volt ezzel gondom, mikor erről az oldalról rendeltem. Persze, ahány nyomtató, annyi toner.

Innen nagyon gyorsan szállítanak, mindig vannak akciók, majdnem mindig ingyenes a szállítás is, ezért nem kell plusz költségekkel sem számolnunk.

A rendelés leadása egyszerű és ha valami gondunk akadna, emailben és telefonon is fel tudjuk venni a kapcsolatot a céggel.

A nyomtatoalkatreszek.hu oldalon pedig nagyon sok toner és patron kapható, még mátrix nyomtatókhoz is árulnak kiegészítőket, így itt szerintem mindenki megtalálhatja azt, amit keres. A gyors szállítás, a hatalmas választék és az állandó akciók miatt ez a kedvenc toner beszerző helyem.

Ha pedig megvan a nyomtató, a toner és esetleg egy lamináló gép is, már semmi sem állhat az utunkba, elkezdhetünk akár saját étlapot is gyártani, ezzel feldobva az éttermünket.